Наставник, кој неодамна им покажувал на учениците карикатури на пророкот Мухамед, бил обезглавен пред неговото училиште во петокот.

Осомничениот, кого полицијата го уби, бил 18-годишник роден во Москва и по потекло од јужниот руски регион Чеченија, изјави судски извор.

Уште пет лица се приведени поради убиството вчера во Париз, вклучувајќи и родители на дете во училиштето каде работел наставникот.
Според изворот, двајцата притворени родители сигнализирале дека не се согласуваат со одлуката на наставникот да ги прикаже цртаните филмови.

Францускиот претседател Емануел Макрон го осуди, како што рече, „исламистички терористички напад“ против наставникот по историја , повикувајќи ја нацијата да застане обединета против екстремизмот.

„Еден граѓанин беше убиен затоа што бил учител и затоа што предавал слобода на изразување“, рече Макрон во близина на училиштето во предградието на Париз, кадешто беше убиен професорот. Макрон го карактеризираше нападот како исламистички тероризам и ја повика нацијата да остане обединета.

„Целата земја стои зад своите учители. Терористите нема да ја поделат Франција, темнината нема да победи”, рече тој.

Во последните неколку години имаше низа насилни напади од исламистички екстремисти во Франција .

SHARE