Петифер: Стејт департмент се обиде да го уништи ВМРО, но не успеа

Британскиот професор Џејмс Петифер ги поздрави резултатите од првиот круг на претседателските избори во Македонија и констатира дека ВМРО-ДПМНЕ не е уништена, и покрај таквите напори на САД, како што вели.

„Стејт департмент на САД се обиде да го уништи ВМРО минатата година за да стартува нова Југославија. Како и Османлиите, и кралските Југославени, тие не успеаја. Нешто основано во 1893 година има длабоки корени“, напиша Петифер на Твитер како реакција на насловот во „Република“: „ВМРО презема иницијатива по првиот круг од претседателските избори во Македонија“.

Во друг твит професорот по балканска историја на колеџот „Сент Џорџ“ од Оксфорд се осврна на самите избори.

„Темелно добар резултат за земјата, за нејзиниот идентитет и за владеењето на правото против манипулациите на Стејт департмент со невладините организации на Сорос“, твитна тој како одговор на изјавата на Силјановска во наслов од „Прес 24“: „Победата на 5 мај ѝ ја должиме на Македонија и гордо ќе ја запееме химната“.

SHARE

7 Коментари

  1. Kade se ovakvite (scenaristi) da gi ispravat svoite am/sadori koga kako i Profiter profeser zbore za identitet bez da go imenuva, preku takvoto od takvi “dobronamernici”

  2. Tзв.Преспански уговор је нелегалан, и нелегитиман и следећа демократска Влада у Скопљу ће га раскинути. Тај тзв. “уговор” је пример флагрантног кршења међународног права. Нико ником у 21. веку не може да наметне национални идентитет или да га преобликује (посебно не одлуком УН, нити уговором). Прва демократски избрана Влада ће одмах раскинути Преспански идентитетски уговор који представља пример међународног уговора са нелегалним предметом уговарања.

  3. Господине ПЕТИФЕР !!!!! за некој да го уништи ВМРО ѓе му требаат кобајаѓи атомски бомби !!!!!!!!!!!!!!!!!! пред се самиот треба да се уништи а пирејот МАКЕДОНСКИ пак ќе остане ..Овие од стејт репартменот НАТО + ЕУ тие се временски машини кои многу брзо и ги снемува .. е таа пуста дрога ако небеше каков мир ќе имаше,да небеа фашистите и умноболните на власт е ј каков мир ќе имаше ,, да небеа креминалците бандитите и мафијашите еј каков мир ќе имаше да не се родеа умноболите едноклеточни комунјари каков мир би имало иииии вака ќе мораме да се мачиме и браниме од сатаната наречена СДС.

  4. Nema da veruvas ali TVOJOT – ACO Pederakis gi nauche kako se osvojuvaat i unistuvaat DRUGI narodi !!!

  5. Па не е ништо ново. Сите знаеме дека бејли си најде “луге” без кичми, со лаги ги донесе на власт само за да ја сјебат РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Само едно не миме јасно! Како може да има толку безкичмењаци.

Comments are closed.