Петти мај ќе биде Ден на македонскиот јазик

На денешната седница Владата донесе одлука 5 мај да биде прогласен за Ден на македонскиот јазик.

„Одлуката овој датум да се прославува како Ден на македонскиот јазик е во чест на Решението на Народната влада на Федерална Македонија која на 5 мај 1945 година ја усвои азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо, а по два месеци Министерството за просвета го озакони, првиот правопис со што беше кодифициран македонскиот јазик“, образложија од Владата.

SHARE