По 5 лица секој месец се заразуваат од ХИВ/СИДА

Нови 57 нови случаи на ХИВ се пријавени во Македонија од јануари годинава до 1 декември, а 55 од нив се од машки пол.

Најмладиот од нив е 19-годишно момче, а вирусот ХИВ, а тројца се постари од 50 години.

Дури 66 отсто од случаите на ХИВ во 2019 година се дијагностицирани задоцнето (10 отсто повеќе од 2018), а 22 отсто се откриени со сериозен имун дефицит (ЦД4 под 200).

Во Македонија од 1987 досега се регистрирани 460 случаи на ХИВ, од кои 404 (88 отсто) се од машки пол а 56 (12 отсто) се од женски пол. Вкупно 104 лица починале од причини поврзани со ХИВ, дознава Плусинфо.

SHARE