Бугарија започна поактивно да работи на изградба на дистрибутивна мрежа за гас на „Турски тек“ откако беше критикувана од рускиот претседател Владимир Путин, изјави шефот на „Газпром“, Алексеј Милер, пренесе ТАСС.

Агенцијата потсетува дека рускиот претседател Владимир Путин претходно изјави дека Бугарија намерно го одложува спроведувањето на проектот „Турски тек“. Како одговор на зборовите на Путин, бугарскиот премиер Бојко Борисов ги објасни долгите постапки што го одложија процесот на изградба на гасоводот и увери дека изградбата ќе биде завршена навреме – до 31 мај, потсетува ТАСС.

И српскиот претседател Александар Вучиќ истакна дека неговата земја завршила дел од својата работа и сега чека да заврши изградбата од страна на Бугарија:

„Ние изградивме сè, но сè уште чекаме Бугарите да го завршат својот дел од гасоводот на бугарската територија“, пишува ТАСС. потсетува дека премиерот Борисов најави дека Бугарија ја гради својата мрежа за дистрибуција на гас и е подготвена за голема количина на гас од Русија и Азербејџан. „Бугарија ја гради својата мрежа за дистрибуција на гас. И колку повеќе гас доаѓа од Русија и Азербејџан, толку повеќе можеме да транспортираме преку нашиот гасовод преку Бугарија. Ние сме подготвени за тоа “, рече тој.

Гасоводот „Турски тек“, низ кој започна дистрибуција на руски гас на 8 јануари, тече по дното на Црното Море од Русија до брегот на Турција. Дел од трасата е изградена долж транзитната линија до границата со соседните земји, од каде сега се извезува гас во Грција, Бугарија и Северна Македонија.

По завршувањето на изградбата на целата инфраструктура, гасот ќе оди во Србија и Унгарија. Капацитетот на цевководот од 930 км е 31,5 милијарди кубни метри годишно. (БГНЕС)

SHARE