По Охрид и во Скопје извршен археоцид, Управата за културно наследство спие (ВИДЕО)

Откако во Охрид пред околу два месеци работници со токмак кршеа ранохристијанска базилика во старата чаршија и во Скопје властите дозволија уништување на културно наследство, овој пат старо 19 века.

Очевидецот кој го снимил видеото но и останати авторитети за археологија велат дека се работи за вредни артефакти, римски саркофаг од 2 век кој според видеото се вадел вон сите законски норми.

Речиси сите артефакти се оштетени затоа што се вадени со багер или со казми.

За вакво безочно уништување на културно наследство од страна на власти или граѓани без соодветно да се ископаат и да се конзервираат во ЕУ следуваат високи затворски казни.

Кај нас археолошкото наоѓалиште среде главен град е брутално затворено со земја.

Како се уништуваше базиликата во Охрид

Нови тензии, се уништува ли ранохристијанска базилика до Охридското минаре

SHARE