epa07414377 (FILE) - German Foreign Minister Klaus Kinkel speaks during the press conference in Moscow airport upon his arrival in Russia, 11 December 1993 (reissued 05 March 2019). Reports on 05 March 2019 state former German Foreign Minister Klaus Kinkel has died, aged 82. Kinkel was German foreign minister from 1992 to 1998 and between the years 1993 and 1995 German liberal party FDP chairman. EPA-EFE/MLADEN ANTONOV

Германскиот политичар Клаус Кинкел кој беше и министер за надворешни работи на Германија за време на војните во поранешна Југославија (1992-1998), почина на 82 години, пренесено од германските медиуми.

Тој беше догогодишен претседател на Либералдемократската партија (ФДП) многу години.

Во босанско-херцеговската јавност, тој остана запаметен по изјавата дека сочувствува о трагедијата што се случи во Сребреница и дека „не можел да стори ништо за да ја спречи“ , однсно дека  меѓународната заедница затаила во БиХ, потсетува „Ал џезира“.

SHARE