Ризичната операција за спасување на 12 деца и нивниот фудбалски тренер, кои 15 дена се заглавени во лавиринтот пештери во Тајланд, конечно почна, а првите првите спасени се очекуваат да бидат извлечени денеска во попладневни часови по средноевропско време.

Дванаесет деца и нивниот фудбалски тренер кои се заглавени во пештера во Тајланд ќе бидат извлекувани „еден по еден“, а ова деликатна бизнис ќе трае „два до три дена“, објави денеска тимот формиран за управување со кризи.

„Денес е голем ден … Момчињата се подготвени да се соочат со сите предизвици“, рече Нарсак Осотановорн, шеф на групата за управување со кризи.

„Првиот се очекува да излезе околу 21 часот“ (16 часот по средноевропско време) , изјави гувернерот на провинцијата Чианг Раи, објавувајќи дека утрово „тринаесет експерти од светска класа од земји со искуство“ во спелеологијата и пет членови на на тајландската морнарица се упатиј кон местото каде се децата

Сепак нема временско ограничување колку ќе трае операцијата за спасување која може да потрае неколку дена но и да биде во секое време.

Австралиски лекар, кој е дел од спасувачка мисија даде „зелено светло“ да почне спасувачката операција.

SHARE