„Книгите што ќе бидат дистрибуирани до учениците ќе бидат ослободени од иредентизам и ревизионизам“,изјави заменик-министерот за надворешни работи , Маркос Боларис, по завршувањето на дводневната средба на Заедничкиот интердисциплинарен Комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, оформен согласно Преспанскиот договор.

„Договорено е целото поглавје за античката Македонија да стане дел од Грчката цивилизација како градовите Спарта, Атина, Тива, Македонија“, вели Спиридас Сфета, професор по модерна и современа балканска историја на „Универзитетот Аристотел“ во Солун, пишува порталот Nooz.gr.

Состаноците на Комитетот на експерти од Грција-Северна Македонија за историски, археолошки и образовни прашања ќе продолжат во април и мај.

Целта е, во септември, новите македонски учебници верно да ја прикажат историјата на античка грчка Македонија.

SHARE

5 Коментари

  1. Поглавјето за античка Македонија ЌЕ СТАНЕ дел од грчката цивилизација??? Античка Македонија Е ДЕЛ ОД ГРЧКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА! Како „ќе стане дел од грчката цивилизација“ кога е дел од грчката цивилизација?

  2. Фашизмот маршира, а нашиве пички се бепоговорни послушници на се’ што ќе им се наложи со 1 збор-БЕСКИЧМЕЊАЦИИИИ

  3. […] Книгите што ќе бидат дистрибуирани до учениците ќе бидат ослободени од иредентизам и ревизионизам, изјави заменикот-министерот за надворешни работи Маркос Боларис, по завршувањето на дводневната средба на Заедничкиот интердисциплинарен Комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, оформен согласно Преспанскиот договор, објави Експрес. […]

Comments are closed.