„Потами“: Откажување од името на МПЦ, позитивно за решавање на спорот

И политичката партија „Потами“ ја поздравува одлуката на „Црквата во Скопје“ да се откаже од името „Црква на Македонија“ и која побара од Вселенската патријаршија да го прифати името  „Охридска Архиепископија“

„Тоа претставува позитивен развој во обид да се најде решение за прашањето за името на соседната земја смета.

Фактот дека барањето до вселенскиот патријарх е придружена со писмо од Зоран Заев (…) е уште еден показател дека претседателот на Владата на Република Македонија сака да се придвижи подалеку од неодговорноста што создава  отров во односите меѓу Грција – Македонија, оценуваат од партијата „Потами“ , пренесува „Катимерини.

SHARE