Уште една грчка политичка партија реагираше на последните изјави на македонскиот премиер Зоран Заев околу македонското малцинство во Грција и евентуалното учење на македонскиот јазик во грчките училишта.

„Еексклузивните изјави на Зоран Заев и на неговите владини претставници го поставуваат прашањето за тоа како нашите соседи го гледаат наредниот ден по договорот со Грција“, велат од паријата „Потами“ од каде деновиве сопштија дека размислуваат дали би го поддржале преспанскиот договор во грчкиот арлемент.

„Иредентизмот, сомневањата и непопустливоста што со децении ги погодува двете земји мора да бидат искоренети са да не се вратат низ прозорецот.

„Потами“ ја повика грчката влада, наместо да молчи, да побара од македонското раководство официјално и јасно да се обврзе, а не само вербално, дека нема да покренува малцински прашања, пренесеува „Иефимирида“

„И нашите соседи да не се повлекуваат од одговорноста – што е и нивна договорна обврска – дека нивниот јазик припаѓа на групата јужнословенски јазици“.

SHARE

1 Коментар

  1. СИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО МАКЕДОНИЈА ПОТЕКНУВААТ ОД ДОПОЛНИТЕЛНИ УСЛОВИ во ООН! Ние 1993. сме примени под два ДОПОЛНИТЕЛНИ УСЛОВИ во ООН во однос на ЛЕГАЛНО пропишаните општи услови. Тие 2 НЕЛЕГАЛНИ УСЛОВИ (кои траат и по чин на приемот) се: 1. РЕФЕРЕНЦА; и 2. ПРЕГОВОРИ со друга држава-членка околу сопствениот правен идентитет (а ова е спротивно на принципот кои забранува мешање во внатрешните работи и внатрешната јурисдикција на една суверена држава). Со овие за нас ДОПОЛНИТЕЛНИ УСЛОВИ во ООН, се креира дискриминацијата и за нас НЕВИДЕН и НЕПРЕМОСТЛИВ проблем да мораме да се откажеме од својот идентитет и бидеме учесник во сопствен погром и уништување. СИТЕ ПРОБЛЕМИ ВО МАКЕДОНИЈА ПОТЕКНУВААТ ОД ДОПОЛНИТЕЛНИ УСЛОВИ во ООН! Русија треба да побара, прво преку СБ на ОН, а потоа и преку Генералното собрание на ООН Резолуцијата со која органот на ООН поставува прашање до Меѓународниот суд за правда да се изјасни за легалитет на ДОПОЛНИТЕЛНИ УСЛОВИ во ООН поставени на Македонија 1993. Потоа, со прифаќањето на ставот од Меѓународниот суд за правда дека се работи за НЕЛЕГАЛНА РЕФЕРЕНЦА или ДЕНОМИНАЦИЈА и НЕЛЕГАЛНИТЕ ПРЕГОВОРИ, во истата резолуција со која се прифаќа ставот се воспоставува уставното име РМ со које Македонија аплицираше 1993 во ООН

Comments are closed.