Потресна порака на штипски лекар кој пред 26 години го напуштил Сараево

Познат штипски лекар, специјалист, преку Фејсбук им пишува на своите другари, роднини, комшии и пријатели од кои присилно се заминал овие денови пред 26 години.

Лекарот го напуштил Сараево на самиот почеток на војната во Босна и Херцеговина и по престој во Србија каде што дипломирал дошол да живее во Штип од каде што е неговата мајка.

Потсетувајќи се на своите блиски луѓе во Сараево тој во потресната порака сите не потсетува на безумноста на воениот судир што раздели другари, пријатели, соседи, семејства.

Судир што однесе над 200 илјади животи и расели над 1,5 милиони луѓе во поранешна Југославија.

Неговата порака ја пренесуваме во оригинал за да се разбере целосно тагата, духот и носталгијата по Сараево од пред војната во Босна и Херцеговина:

Оh, Rogaci, Cerimagici, Hodzici, Jurkovici, Petrovici, Jankovici, Radovanovici, i ini ci, i oni sto nisu ci…

oh, prijatelji i svi drugi…

Danas ili ovih dana sam otisao i nisam se vratio…

Oh…

pozdrav svima vama,

stegnite zube, nedajte da vas razumiju, to je samo fol, pokusajte, stegnite zube, stisnite srca, nedajte, oh, nedajte da,… da zaboravimo nase naivnosti u sreci ….

Ooooo, pozdrav svima vama, oh…
Da se sjetite mene i Vas i vremena sto se ….vratiti nece i sto je proslo….

O, Miovcici, Tusevljakovici, Puskici, Motiki i ini drugi…salut vama i inima sto piti zajedno necemo…

Oooo Cengici, o, Hadzici, o, ini, o ci i oni sto nisu i, ci…

O ljubavi ne docekani, o, razgovori i misli neispricani, o sreca i nesreca nedozivljena, oh…

Salut, pozdrav, pogled vama, e eto. bol, muka, a opet misli moje, vama prijatelji moji , oh…

Izvinite, odavno sam otisao i vratio se nisam.
Oh.

SHARE