Лидерот на „Независни Грци“ кој денеска најави повлекување на партијата од коалициската влада напремиерот Алексис Ципрас смета дека „преспанскиот“ е само прелиминарен договор, без потпис од пртседател..

„Сега грчкиот парламент е повикан да ратификува еден прелиминарен договор, бидејќи конкретниот договр не е ништо друго освен прелиминарен договор и секако различен од оној до кој стигнаа, кое што ја прекршува содржината на самиот Договор од Преспа, бидејќи од страна на Скопје не е завршена уставната обврска од претседателот на земјата. Тоа е непотпишан текст, рече Каменос и објасни дека договорот е противуставен бидејќи министерот за надворешни работи немал право со негова согласност да отстапи национален суверенитет.

На прашањата на дописничката на МИА од Атина, која е неговта проценка дали Договорот од Преспа ќе помине во грчкиот парламент, Каменос не даде јасен одговор, додека во однос на тоа дали Независни Грци би го поддржале протоколот за наше членство во НАТО, кусо и категорично одговори „не”.

SHARE

12 Коментари

 1. БРАВО Каменос, Преспанскиот не е потпишан од Иванов, веројатно нема да биде ратификуван како фаличен во Грција, и НЕМА ДА БИДЕ ПОТПИШАН од GR. Претседателот П. Павлопулос!

  • Универзитетскиот професор Игор Јанев коментира дека можноста за Законот за ратификација на договорот со Грција да биде испратен без потпис од шефот на државата туку само со потпис на собранискиот спикер ќе се смета за пропуст кој ќе го искористи грчката опозиција за да не го прифати договорот. “Затоа на СДСМ и се брза на 2 февруари да почне постапката за избор на нов претседател на Македонија, па по неговиот избор во март-април, односно април-мај новиот претседател да ги допотпише сите акти, доколку грчката страна не го признае потписот на Џафери. Но, веројатно ќе биде доцна” вели Јанев
   За грчкиот парламент да го ратификува Преспанскиот договор, потребни се три предуслови, вели универзитетскиот професор по меѓународно право од Институтот за политички студии во Белград, Игор Јанев. Тој набројува дека тие се: дополнителен анекс или протокол за јазикот кој нема да прифатат да биде „македонски”, потоа отстранување на терминот “македонски народ” од амандманот 36 и во Уставот од членот 49 и трето можеби и најважно указот за ратификацијата мора да биде потпишан од претседателот Ѓорѓе Иванов, а не од претседателот на парламентот Талат Џафери.
   Јанев коментира дека можноста за Законот за ратификација на договорот со Грција да биде испратен без потпис од шефот на државата, туку само со потпис на собранискиот спикер ќе се смета за пропуст кој ќе го искористи грчката опозиција за да не го прифати.
   Јанев тврди дека грчката опозиција нема да го признае потписот на Џафери и ќе смета дека ратификацијата не е завршена до крај, со што Договорот од Преспа би станал неважечки.
   – За тој пропуст ќе се фатат поголем број од грчките опозициони пратеници кои ќе ја отфрлат иницијативата за ратификацијата на фалично завршена работа во македонскиот парламент! Затоа на СДСМ и се брза на 2 февруари да почне постапката за избор на нов претседател на Македонија, па по неговиот избор во март-април, односно април-мај новиот претседател да ги допотпише сите акти, доколку грчката страна не го признае потписот на Џафери. Но, веројатно ќе биде доцна, вели Јанев.
   Универзитетскиот професор е еден од ретките Македонци што стигнал да биде член на Академскиот совет за системот на ОН и експерт што од првиот ден ја брани тезата дека Македонија мора да го одбрани името во Генералното собрание на ОН, а не со медијатори, по судови или преку Советот за безбедност.
   Дека премиерот Алексис Ципрас треба во грчкиот парламент да бара ново мнозинство, говори и изјавата на изјавите на челните луѓе од опозицијата, па и од неговиот коалициски партнер Независни Грци, дека нема да гласаат за договорот од Преспа.
   Претседателот на собранието Талат Џафери, во интервју за весникот Вечер најави дека доколку претседателот Иванов упорно одбива да стави потпис на договорот тогаш ќе биде потпишан од него.
   – Очигледно претседателот Иванов одбива да го спроведува, но тоа остава можност соодветно само со мојот потпис законите да се објават во Службен весник и со тоа да се стават во функција, затоа што како што кажав основната определба на парламентарната демократија е волјата на Собранието да не може никој да ја попречи, освен во постапка кога Уставниот суд може да ја преиначи таа волја. Ниедна друга власт не може да се меша во работата на Собранието, како што и Собранието не може да се меша во работата на другите власти, изјави Џафери во интервјуто за “Вечер” https://vecer.press/грчката-опозиција-нема-да-го-признае-п/

  • Тако је у Грчкој Вас на крају чека председник Прокопис Павлопулос , а ту ни ЦИА, а ни Бог не помаже, ха, ха, ха !

  • Некој спомна полицијата. По паѓање на СДСМ од власта, многу решително ќе се справиме со елементите од полицијата и службите за безбедност.
   Сите за кои постои и најмало сомневање ќе платат ДРАКОНСКА ЦЕНА за сѐ што се случува!
   Новата власт НЕМА ДА ИМА МИЛОСТ за припадниците на полицијата и службите! ВНИМАВАЈТЕ!!!!
   ВНИМАВАЈТЕ!!!!

 2. Нема причина зошто да не му веруваме на Игор Јанев. Се` што до сега кажа, се` погоди. Се чудам како не се срами што пишуваше до сега и продолжува со своите глупости.

  • Пичко од СДС полиција претстави се! Внимавај, да не помине твојот Зајко како Ѓинѓиќ!!?? Пичка ти матер!

  • Некој спомна полицијата. По паѓање на СДСМ од власта, многу решително ќе се справиме со елементите од полицијата и службите за безбедност.
   Сите за кои постои и најмало сомневање ќе платат ДРАКОНСКА ЦЕНА за сѐ што се случува!
   Новата власт НЕМА ДА ИМА МИЛОСТ за припадниците на полицијата и службите! ВНИМАВАЈТЕ!!!!
   ВНИМАВАЈТЕ!!!!

 3. Некој спомна полицијата. По паѓање на СДСМ од власта, многу решително ќе се справиме со елементите од полицијата и службите за безбедност.
  Сите за кои постои и најмало сомневање ќе платат ДРАКОНСКА ЦЕНА за сѐ што се случува!
  Новата власт НЕМА ДА ИМА МИЛОСТ за припадниците на полицијата и службите! ВНИМАВАЈТЕ!!!!
  ВНИМАВАЈТЕ!!!!

 4. Игор Јанев за Претседател на Македонија! ИЗБОРИ! ВЕДНАШ!!!
  Претседателе Ѓорѓе Иванов време е и вие да облечете униформата на Република Македонија како што тоа Го направи до сега единствено само покојниот претседател Борис Трајковски .
  Активирајтеја војската доста беше од бедната полиција која го штити на предавникот Заев
  Додека не биде касно .
  Дојде време дојде час да се чуе твојот глас.
  Претседателе сега е вистинскиот Момент да се докажеш дали си или не си за Р.МАКЕДОНИЈА
  Уставниот закон за спроведување на уставните амандмани кој им е божем некоја рампа за спроведување на уставните амандмани е исто така објавен во “Службен весник” што значи дека и тој влегува во правна сила со моментот на неговото објавување во Службен весник исто како и уставните амандмани.
  Правната дубара што ја смислија “јакиве” правници е што во Уставниот закон утврдиле дека амандманите од бр.33 до бр.36 ќе ВЛЕЗАТ ВО СИЛА со влегувањето во сила на Конечната спогодба меѓу страните и ратификација на Протоколот за пристапување во НАТО од Првата страна.
  Каде е правната небулоза и каде е флагрантното кршење на Уставот во чл. 1 од Уставниот закон?
  Во Уставот јасно стои дека влегувањето во сила на уставните амандмани и на уставниот закон за спроведување на уставните амандмани е со нивното ОБЈАВУВАЊЕ ВО СЛУЖБЕН ВЕСНИК.
  Ова значи дека уставните амандмани и уставниот закон по нивното објавување во Службен весник се влезени во сила согласно чл. 52 од Уставот.
  Се поставува прашањето како е правно можно она што е објавено во Службен весник да биде ставено на чекање, или одложено да влезе во сила со Уставен закон КОЈ Е ВЕЌЕ ВЛЕЗЕН ВО СИЛА?
  Прашањето е: што е поважно во уставно-правна смисла, чл. 52 од Уставот, или чл. 1, став 1 од Уставниот закон за спроведување на амандманите?
  Како е можно Уставен закон да има повисока правна сила од Уставот и да е над Уставот?
  Какво е ова класично мајтапење со Уставот и изигрување со правото во земјата?

 5. До СДС порака: СЀ ЌЕ ВИ БИДЕ ПОНИШТЕНО, СЕКОЈА ОДЛУКА, ЗАКОН И ДОГОВОР!
  Јанко Бачев од Иванов побара седница на Советот за Безбедност на ООН за елиминирање на тнр. „Преспанскиот договор”.
  Советот за Безбедност на ООН да го осуди договорот или / и да започне постапката за името Република Македонија во ООН! Повеќе: https://a1on.mk/archives/1000432

Comments are closed.