Прибе пак повика на владеење на правото

Германскиот правен експерт, Рајнхард Прибе денеска уште еднаш потсети дека извештаите на експертската група за Македонија не беа насочени против одредена политичка опција, а во корист на друга, туку беа фокусирани на воспоставување на владеењето на правото и судски систем, кој ќе работи во интерес на правдата.

„Работеше тим од пет експерти и се надевам дека тие извештаи помогнаа за да се разјасни ситуацијата и да се донесат правилни одлуки. Сега во фокусот на ЕУ се судските реформи, сите овие напори се насочени да и помогнат на земјата во воспоставување на владеењето на правото и особено на судство на здрави темели. Овој реформски процес најпрво е во интерес на вашата земја и не треба да се гледа како нешто што треба да ја задоволи ЕУ, рече Прибе.

Тој, денеска, на свечена академија на Универзитетот ФОН, беше промовиран за почесен професор, титула како признание за компетентност и исклучиви дострели на домашни и меѓународни личности во доменот на повеќе општествени гранки, меѓу кои и правото и политиката.

SHARE

1 Коментар

  1. A kade beshe Pribe koga se baraa (Kupuvaa, ucenuvaa, vadea od zatvor za da glasaat) pratenici za postignuvanje na 2/3 mnozinstvo vo Parlamentot. Togash ne beshe bitno vladeenjeto na pravoto, neli, Pribe? Ne bea bitni chovekovite prava, slobodite na govor…. Eej, pravdo!! Eej nameshtaljki!!! Ne beshe bitna voljata na narodot izrazena so propadnat referendum na edno manipulativno prashanje, pa polnenje na glasachki kutii, pa nikakva odgovornost za site zloupotrebi od strana na vlasta… Da ne zboruvam za site EUSA politichari koi drndaa za glasanje za. Kade beshe togash Pribe? Ili se’ se sveduva na: SILA BOGA NE MOLI!

Comments are closed.