Продолжува тортурата врз Дурловски, Јовановски, Дамовски, Илиевски и другите

Нов маратон се случил синоќа во апелациониот суд каде се одвиваше судење за 27 април.

И покрај официјалната реакција од невладината организација “Коалиција за правично судење” и барањето судот да запре со предолги рочишта и вчера над 13 часа обвинетите седеа во судница.

За два дена неделава обвинетите вкупно 25 часа беа на судење што е невообичаено на судската практика но и за Европскиот суд за човекови права во Стразбур каде има повеќе пресуди за вакви случаи.

За експертите во овој случај е дилема само дали се работи за тортура или повреда на право на одбрана но дефинитивно се кршат меѓународните стандарди за правично судење.

За судот и дел од судиите вината за долготрајноста е кај адвокатите и обвинетите кои го користеле правото да поставуваат прашања и да се бранат во драконското обвинение.

Судиите кои ги држат обвинетите по 13 часа не ја гледаат вината кај себе иако закажуваат по 4 сведоци на ден и по неколку судења неделно кои траат повеќе од 10 часа на ден.

Коалицијата за правично судење по првичната реакција пред три недели, сега ја нема да реагира за малтретирањето на обвинетите.

SHARE