Прванов: Скопје со „Илинденска Македонија“ сака да го префрли проблемот на друг

Поранешниот бугарски претседател Георги Прванов го критикува предлогот „Република Илинденска Македонија“ за ново име на западниот сосед, оценувајќи го како „тенденција на Скопје да го префрли проблемот од здравата глава врз болната“.

Шефот на бугарската држава од 2002 до 2012 година нагласи дека политичката партија Алтернатива за бугарско заживување (АБВ), чиј основач е, сака Македонија да стане членка на Европска унија и на НАТО, „но не на бугарска сметка“.

Радосен, како што вели, од тоа што историчарите од неговата земја реагирале категорично на предлогот на кој инсистира македонскиот политички врв, на чело со премиерот Зоран Заев, Прванов го пренесува ставот на партијата дека за неа прифатливи имиња за соседот се Вардарска и Нова Македонија.

Негативниот став на АБВ за ова прашање го објасни и новиот претседател на партијата Румен Петков.

„Во своите изјави во последните две години претставниците на македонската држава многу методично го наметнуваат сфаќањето дека има Илинденско востание во 1903 и 1904 година, како што бугарската академска јавност со децении зборува за Илинденско-преродбенско востание. Македонските власти денес се подготвени да се откажат од своето великомакедонско постоење и да се концентрираат околу илинденските случувања во 1903 и 1904 година“, изјави тој, додавајќи дека АБВ ќе го изнесе својот став против името „Илинденска Македонија“ и пред Бугарска академија на науките (БАН), „зошто таму со децении биле правени анализи врз основа на историски факти“.

 

SHARE

Comments are closed.