Првата годишнина Владата на Заев ќе ја „прослави“ со реконструкција

Долго очекуваната реконструкција на Владата на Зоран Заев ќе се изврши на седница на Собранието в петок на 1 јуни и се совпаѓа со првата годишнина на неговиот кабинет.

Досегашната министерка за образование Рената Дескоска ќе го преземе испразнетото место во министерството за правда по оставката на Биљал Салији, а во нејзината досегашна фотелја ќе седне Арбр Адеми. Асаф Адеми ќе го води министерството за култура на местото на Роберт Алаѓозовски, а Бардил Даути ќе стане министер без ресор.

Сегашната македонска влада беше изгласана на 31 мај минатата година со 62 гласа „за“, пет „воздржани“ и 44 „против“, повеќе од шест месеци од парламентарните избори на 11 декември 2016 година, на кои најмногу пратенички места (51) освои ВМРО-ДПМНЕ.

 

SHARE