Ратификуван договорот од Преспа за името

Пратениците на денешното продолжување на 51 седница на Собранието, го усвоија законот за ратификација на Договорот за името потпишан во неделата во Преспа.

„За“ Договорот гласаа сите присутни 69 пратеници, немаше „против“ и воздржани гласови.

Пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ не се појавија на седницата.

Непосредно пред гласањето, премиерот Зоран Заев ги извести присутните дека тукушто добил информација дека Североатлантскиот совет донел политичка одлука, поканата за НАТО за Македонија да биде ставена на дневен ред на самитот, што беше проселедено со аплауз.

Грчките весници екпресно ја пренесоа веста за ратификацијата.

SHARE

Comments are closed.