Роден во Турско, живеел во Албанско, му се заканува Бугарско

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) Бил Николов дава пример на жртва на неправдите кон Македонците и како да исправат тие.

Тој преку примерот на неговиот прадедо Стиљан кој живеел во различни системи и окупации укажува дека никој не треба да запре да се бори за Македонија и да биде Македонец.

“Мојот прадедо Стилјан беше роден во Пустец, Мала Преспа, #МАКЕДОНИЈА, под турска окупација. Потоа беше под грчка окупација, па под албанска. Но, тој остана #МАКЕДОНЕЦ.

Сега #Бугарија сака со сила да ги направи Бугари. Ќе се бориме”, пишува Николов кој е еден од најактивните претставници на македонската дијаспора во битката за името Република Македонија.

#НашетоИмеЕМакедонија

SHARE