Американскиот имунолог Ентони Фаучи, угледен научник за епидемијата на коронавирус, изрази сомнеж за безбедноста на вакцините што во моментот се тестираат во Русија и Кина и кои, според најавите од Москва, ќе почнат да се употребуваат од октомври..
„Навистина се надевам дека Кинезите и Русите ги тестираат своите вакцини пред да им ги дадат на некој“, рече Фаучи во говорот пред Конгресот во петокот.
„Да се ​​каже дека постои вакцина подготвена за дистрибуција пред да се тестира е нешто проблематично за мене, а не да кажам нешто повеќе“, рече Фаучи, директорот на Американскиот институт за заразни болести.

Тој додаде дека Соединетите држави не треба да зависат од другите земји за вакцината.
Оваа недела Русија соопшти дека се надева дека ќе започне со индустриско производство на две вакцини против коронавирус, изработени од научници од државните центри, од септември и октомври.

SHARE