Постојаната мисија на Русија во ЕУ им упати неколку прашања на членовите на Европскиот парламент и институциите на ЕУ во врска со случајот со Алексеј Навални.

Едно од прашањата што Постојаната мисија на Русија во ЕУ ги испрати до европските официјални лица се однесува на логиката зад труењето на Навални.

Зошто руските власти би го отруле Навални со новичок, забрането хемиско оружје, а потоа да се обидат да му го спасат животот и да го пуштат во Германија, каде што тоа може да се открие, се наведува во документот.

Која би била причината да се направи такво нешто, со оглед на тоа што Навални е поддржан од едвај 2% Руси, според последното истражување спроведено од независната невладина организација „Левада“ во јули, прашува постојаната мисија на Русија во ЕУ во обраќање до европската јавност.

SHARE