Руска пловечка атомска централа плови кон Арктикот (ВИДЕО)

Единствената пловечка атомска електрична централа на светот, тргна од бродоградилиштето Санкт Петербург во Балтичкото море на пат кон крајната дестинација – Певек, Чукотка на рускиот Далечен исток, каде што ќе работи како пловечка електрична централа.

„Академик Ломоносов“ прво ќе биде довлечен до Мурманск, каде што ќе биде наполнет со нуклеарно гориво, а нуклеарните реактори ќе стартуваат оваа есен.

„”Ова е исклучително важен настан за нашиот проект, како и за целиот свет на нуклеарната индустрија. Пловечка атомска централи ќе обезбед електрична енергија и греење за најоддалечените региони“ вели Виталиј Трутнов, директор на дирекција „Изградба и работа на атомски термоцентрали“.

Оваа фабрика ќе може да ги покрие енергетските потреби на речиси 200.000 луѓе.

SHARE

Оставете коментар