Руската православна црква го прекинува дијалогот со ГрцитеРуската православна црква објави дека го прекинува вселенскиот дијалог со архиепископот Атина и цела Грција Јеронимос.
Ова го изјави поглаварот на Одделот за надворешни црковни односи на московската патријаршија, митрополитот Володимир Иларион, пренесува Спутник.
Во исто време, се вели дека Руската православна црква ќе продолжи да се залага за дијалог со сите претставници на грчката православна црква, кои не ги признаваат „украинските расколници“.
На 12 октомври Соборот на грчката православна црква го призна правото на патријархот Вартоломеј од Цариград да одобри автокефалија. Парламентот, исто така, им даде на Архиепископот Атина и на цела Грција Jeронимос право „да продолжат да се занимаваат со прашањето за признавање на Црквата на Украина“, пишува Спутник.
Според изворот, одлуката на Епископскиот собор ги одразува само одлуките на Постојаниот синод на грчката православна црква, а тврдењата за конечно признавање на автокефалноста на Православната црква на Украина не се вистинити и претставуваат политички игри.

SHARE