САД го тужат Сноуден по објавување на мемоарите

Објавувањето на мемоарите на Едвард Сноуден, кои од денеска се продаваат во 20 земји, беше попвод САД да покреенат тужба против поранешниот вработен во Агенцијата за национална безбедност Едвард Сноуден.

Се тврди дека со мемоарите насловени „ Permanent Record“ Снуден ги прекршил договорите што ги потпишал со ЦИА и Агенцијата залмна безбедност.

Сноден живее во Русија веќе 6 години, откако бил одбиен за азил во 27 држави.

Сега очекува францускиот претседател, Емануел Макрон, да го одобри неговото барање за азил поднесено во 2013 годуина. Тој би прифатил азил од Франција.

SHARE