Сараево во сопствена категорија најзагадени градови

Шведската амбасада во Босна реагираше на „Твитер“, наведувајќи дека Сараево се наоѓа во сопствена категорија на загадување. Амбасадата повика на итна акција.

Главниот град на Босна и Херцеговина, Сараево, со денови е на врвот на листата на градови со најнеквалитетен воздух а пред три дена беше најзагадениот град на планетата со индекс на загадување дури 597.

Скопје во моментов го зазема 26. место на најзагадени главни градови во светот.

Само Словенија и Црна Гора се речиси целосно во зелената зона така што Љубљана и Подгорица не се на списокот.

SHARE