Покрај пораката дека ветото за старт на преговори со Европска унија на Македонија и на Албанија не е историска грешка, туку историско одложување, претседателот на Европски парламент, Давид Сасоли, од говорницата на македонското Собрание и со свое видување за промената на државното име.

„Процесот на преговори треба да започне, и тоа што е можно поскоро. Вие направивте голем напор. Дури, го сменивте и уставното име на државата. Немојте да жалите поради тоа. Немојте да жалите. Тоа била многу важна работа, со која треба да се гордеете и која што ја покажува вашата храброст“, рече Италијанецот пред пратениците.

Делот за името во обраќањето на Сасоли е по 19 секунди од почетокот на видеото:

SHARE