Се откажа ли Куманово од македонскиот јазик!?

„Ова се новите патокази поставени во општина Куманово, Република Македонија. Никаде го нема македонскиот јазик и кириличното писмо“ сподели на Фејсбук претседател на ВМРО-ДПМНЕ Куманово, Бране Петрушевски.

„Како Македонец, НАЈОСТРО реагирам против поставувањето на овие патокази и ги повикувам градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски и Владата на Република Македонија, да постапат согласно Уставот и да се отстранат овие патокази, а потоа да понесат и политичка одговоронст!

Во оваа држава, и во оваа општина, живеат мнозинство Македонци, и ваквото изоставување на македонскиот јазик го сметам за понижувачко и навредливо кон нашите чувства како Македонци“, се вели во реакцијата на Фејсбук.

Ова се новите патокази поставени во општина Куманово, Република Македонија. Никаде го нема македонскиот јазик и…

Posted by Бране Петрушевски on Saturday, November 9, 2019
SHARE