Се пријавила на работно место како Албанка

Билјана Зефиќ се вработила во Дирекцијата за извршување санкции иако во конкурсот објавен од Агенцијата за администрација местото било предвидено за припадник од албанската заедница, дознава Алсат М.

Алсат М телефонски ја контактирал Зефиќ на албански јазик, но таа призна дека не знае албански, но  тврдела дека е Албанка – католик.

Од Агенцијата велат дека во текот на постапката немало прекршувања на постапката.

„Кандидатот успеа заслужено да ги добие потребните поени за оваа позиција. Проблемот во овој случај е тоа што дека според годишниот план за вработување и балансирање, оваа работа треба да припадне на некој од албанската зедница.

Но, кандидатката при нејзината апликација, условно кажано го злоупотребила своето уставно право за слободно да ја изрази својата етничка припадност и се декларирала како Албанка“, рече Агрон Сефери, заменик директор на АА.

Законот за јавни службеници предвидува повторување на огласот ако во првиот пат нема кандидати од бараната заедница, пишува Алсат М.

SHARE