Секој петти Бугарин очекува ЕУ да се распадне

Eu flag and group of people.

Европската унија ќе се распадне во следните 10 години, сметаат 19 отсто Бугари, покажуваат подаоците на социолошката агенција Медиана.

Испитувањето било спроведено меѓу 1 и 6 јули 2018 годино врз 1 .000 возрасни испитаници.

Сапак, 37 отсо сметаат дека ЕУ ќе преживее и покрај зголемување на евроскептицизмот кај населението, објави News.bg.

Во последниве неколку месеци забележливи се многу сериозни промени во ставовите на Бугарите за тоа дали или од Европското претседателство Бугарија извлекла корист.

Во мај 2018 година, 49 проценти од Бугарите сметаа дека од претседателството има и ќе има корист, неколку дена по завршувањето на претседателствувањето (јули 2018 година), овој процент падна на  37 проценти.

SHARE