Лидерот на Алијансата на Албанците, денеска во собранискиот прес-центар потврди дека неговата партија ќе достави свои предлози за уставни измени кои ќе се однесуваат на изедначување на албанскиот јазик со македонскиот.

„Албанскиот јазик не може да се вика и да се дефинира како јазик кој е различен од македонскиот јазик, туку тој е албански јазик. Нормално кога ќе дојде време ние ќе интервенираме со нашите амандмани за Уставот да овозможи права за Македонија да биде подемократска и да не биде злоупотребен само зборот мултиетничко општество, тоа треба да се одрази на Уставот“, изјави Зијадин Села.

Тој рече дека во целиот процес на договорот со Грција, референдумот и уставните измени, „ние бевме разумни и ги разбираме нашите сограѓани Македонци околу дебатата за идентитетот и јазикот.

Поради исти причини повикуваме македонските политички партии да бидат разумни и да не разберат“ рече Села.

БЕСА ќе бара поголеми права за Албанците, за да поддржи уставни измени

 

SHARE