Шехоли: Вратата за Србија во ЕУ се вика независно Косово

Фатмир Шехоли, аналитичар од Приштина, вели дека српскиот претседател Александар Вучиќ пред посета на Косово треба да се консултира со луѓе кои се реални, особено ако во регионот Дреница, каде што се случија најголемите злосторства против албанското население во ’98. и ’99.

„Мислам дека тој доби одговор што треба да го добие и дека без извинување не треба да оди таму. Без разлика дали барикадите биле спонтани или не, Албанците покажале дека имаат капацитет да му се спротивстават“, вели аналитичар.

„Ако Вучиќ не ја признае независноста, во што се сомневам, но ако тој е на тој пат, тогаш Србија треба да му каже и на избори и вала ‘дека вратата на ЕУ се нарекува независност на Косово’“.
Според него, во поглавјето 35 се наведува дека Србија треба да го укине делот каде пишува автономната покраина Косово.

 

SHARE