Во Србија имаме жена премиер, во Хрватска жена претседател на државата, а во Словенија на пример добивме жена на чело на нивната армија. Само во Македонија може се уште да се видат фотографии  од политички активности на кои не може да видите ниту една жена, вели актуелнатѕа министерка за одбрана Радмила шекеринска во интервју за „24 Инфо“.

Вели дека кога беше избрана за министерка за одбрана, тоа за неа претставувало уште еден чекор напред во освојување на просторот кој се смета за машки.

„На некои им беше тешко да асоцираат војска и армија со министеркка, а не министер… но, така се рушат стереотипите: со работа и резултати.

На прашањето какви се шансите Македонија да добие претседателка, Шекеринска вели:

„Жалам што тоа веќе не се случило и што сеуште се прашуваме -дали е време“!

SHARE

2 Коментари

Comments are closed.