Шокантно: Македонија прифатила „македонско“ да означува државјанство, а не етничка припадност

Македонија со писмо до грчката страна се согласила означувањето за nationality во кое ќе стои macedonian/citizen of North Macedonia согласно Преспанскиот договор да се однесува исклучиво на државјанство, а не на националност или етничка припадност.

Во документот до кој дојде expres.mk македонскиот министер за надворешни работи Никола Димитров на своите партнери во Атина им пишува дека и формално прифаќа дека „македонско“ или macedonian нема да означува националност, туку државјанство.

Во документот кој го лиферуваат грчките власти јасно се гледа дека македонската влада се откажува од „македонски“ како припадност на нација.

Во документот се зборува и за македонскиот јазик, кој според владата во Скопје е од групата јужнословенски јазици.

Македонската влада тврди дека со договорот се бетонира македонскиот национален идентитет.

Во продолжение писмото

Писмото со кое Македонија се откажува од македонска националност (ФОТО)

SHARE

7 Коментари

 1. Што е тука шокантно? Што се чудите? Ај видете што пишува СЕГА во вашите пасоши и лични карти. Дали пишува ДРЖАВЈАНСТВО (nationality) – Македонско или пишува ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ – Македонска? Јасно. И СЕГА пишува ДРЖАВЈАНСТВО (nationality) – МАКЕДОНСКО и во ПАСОШИТЕ и во ЛИЧНИТЕ КАРТИ пишува ДРЖАВЈАНСТВО (nationality) – МАКЕДОНСКО !!! Што сакате вие да пишува? Етничка припадност – Македонец???

  • Сега пишива МАКЕДОНЕЦ, МАСЕДОНИАН ..
   Во Иднина Ќе Пушува МАКЕДОНСКО/Граѓанин на … без празно место со коса црта се Чита Следствено Заедно т.е. не завршува на О туку на Н, Националноста ни е збор составен од 25 Букви, ние сме МАКЕДОНСКОКОСАЦРТАГРАЃАНИН …

   А кога Толку Се ТРУДИШ да РЕЛАТИВИЗИРАШ и Преставиш КАКО ептен нормално Без НИКАКОВ Проблем или спор т.е нешто Небитно и Без ЗНАЧЕЊЕ, УБЕДЕН дека си Во ПРАВО и СЕКАКО со ПОГОЛЕМО РазБираЊе и ПозНавање на Материјата ОД еден АГЕНТ на ЦИА со ПОЗИЦИЈА на МИНИСТЕР за НАДВОРЕШНИ и МИСЛИШ и ТВРДИШ дека ИСТИОТ во ИМЕ на ИНСТИТУЦИЈАТА и ДРЖАВАТА која ТРЕБА да ја ЗАСТАПУВА и БРАНИ ИНТЕРЕСИТЕ, ВЛОЖИЛ не ПОТРЕБЕН ТРУД ГУБЕЌИ ВРЕМЕ и ПРЕДИЗВИКУВАЌИ НЕМИР и СТРАВ КАЈ МИЛИОНИ МАКЕДОНЦИ чии ИНТЕРЕСИ се ЗАКОЛНАЛ ДА ГИ БРАНИ, од за ТЕБЕ разбирливи ПРИЧИНИ не СВОЈСТВЕНИ И ШОКАНТНИ за НАС, ПОЧУСТВУВАЛ некоја ПОТРЕБА ДА СЕ ОБРАТИ ПРЕКУ ПИСМО со ГАРАНЦИИ дека МАКЕДОНСКО не ЗНАЧЕЛО ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ туку САМО НАЦИОНАЛНОСТ …?
   Е Је$емти Држави и Институции КОИ ДУРИ И ЗА ТЕБЕ ОЧИГЛЕДНОТО толку НЕВАЖНО најнормално РАЗБИРЛИВО, треба СО ДОПОЛНИТЕЛНИ ПИСМЕНИ ПОЈАСНУВАЊА И Г А Р А Н Ц И И да КОРЕСПОНДИРААТ …
   Абре некако МНОГУ Н А И В Н И се Правите, оди бегај таму…

   • Министерот се обратил со писмо дека „македонско не значело етничка припадност, туку само националност“, прво затоа што Е ВИСТИНА дека националност во пасошите и личните карти НЕ ЗНАЧИ етничка припадност НИКАДЕ ВО СВЕТОТ! Државите, секаде во светот, даваат ДРЖАВЈАНСТВО на сите свои државјани БЕЗ РАЗЛИКА на ЕТНИЧКАТА ПРИПАДНОСТ на тие државјани и на сите тие државјани им издаваат документи – лични карти и пасоши, каде е ЗАПИШАНО тоа ДРЖАВЈАНСТВО, а НЕ етничката припадност. Државите бараат нивното ДРЖАВЈАНСТВО да се почитува од сите други земји и државите ГО ШТИТАТ тоа свое државјанство, т.е., ги штитат своите државјани. Државите не даваат ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ и затоа етничката припадност не е запишана во пасошите и личните карти. Етничката припадност си ја определува секој поединец, (како што тој сака, за разлика од државјанството кое тој не може да го добие само затоа што тој сака, туку му го определува(доделува) државата) а неговата етничка припадност и правата кои му припаѓаат како припадник на одредена етничка заедница се штитат со разни домашни и меѓународни акти. ВТОРО, тоа писмо е испратено поради такви УСИЈАНИ ГЛАВИ (како тебе) кои на жалост ги има и во Грција. Инаку, за твоја информација, во нашите пасоши од времето на СФРЈ, не пишуваше НИТУ ДРЖАВЈАНСТВО. Во нашите пасоши, пасоши на Република Македонија, после осамостојувањето на нашата република, пишуваше: Државјанство / nationality – РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. Дали сега ти е јасно?

 2. ШТО Е ТУКА ШОКАНТНО БРЕее…?
  Морам Вака да бидама и малце Некултурен.
  ПА МАЛЦЕ ВРЕНЕ ДА СЕ ОДДЕЛЕШЕ ДА СЕ ПРИЧИТА СПОГОДБАТА, НЕМАШЕ СЕГА НИКОЈ ДА СЕ ШОКИРА, ќе го ПОМИНЕШЕ ОВАЈ ШОК многу ПОРАНО…
  ЦЕЛ ЧЛЕН Е НАМЕНЕТ ЗА ОВАЈ ИДИОТИЗАМ, каде Исто така е ПОТЕНЦИРАНО ДЕКА покрај ова, МАКЕДОНСКИ, МАКЕДОНСКО, се Однесува за СОСЕМА ДРУГ Период и Значење ДЕТАЛНО РАЗГРАНИЧЕНО И БЕЗ НИКАКВА ДОПИРНА ТОЧКА на АНТИЧКОТО, ГРЧКОТО НАСЛЕДСТВО И КОНТИНУИТЕТ, и дека Се РАБОТИ ЗА НЕШТО АПСОЛУТНО РАЗЛУЧНО, т.е. НОВО И НЕВРЗАНО за ПОИМОТ МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКО…
  ЗНАЧИ не е ОСТАВЕН НИ НАЈНАЛ ПРОСТОР ЗА МАКЕДОНСКО, со тој Член е замислено да и во некој ДЕЛ КАДЕ ЕВЕНТУАЛНО Е ЗАБОРАВЕНО ИЛИ НЕПРЕВИДЕНО, по автоматизам СЕ ПОДРАЗБИРА ДЕКА НЕ Е МАКЕДОНСКО ОД МАКЕДОНИЈА, на пр. СИТЕ ПЕСНИ КАДЕ СПИМЕНУВА МАКЕДОНАКОТО, ние ПРИФАЈЌАМЕ ДЕКА Е НЕШТО ФИГУРАТИВНО НЕБРЗАНО СО МАКЕДОНШТИНАТА…
  За жал ДИПРВА ќе се ШИКИРАМЕ …

 3. Ако то некој не сватил Оти македонска нација и јазик несе признаваат во спогодбата тој има завршено само прво одделение и сите овие кои не убедуваа дека е се зацврстени само лажеа или тоа е македонската неинтелегенциа а зајко Димитров и сите од сдсм нема да лажат само кога ќе пцојса и што побргу подобро

 4. Tie sto se vladeackata koalicija PRIFATILE a NE Makedonija ili R. Makedonija ! Videte si go naslovot i bljuvotinite sto gi pisuvate … pro-makedonski partali kako expres.mk. Zosto deloto na zlocinecot go prepisuvate na zrtvata deka se soglasila ili se soglasuva?
  Na 30/9/18 Makedonija se sprotivstavi ednas za sekogas, sega ova e privatno koaliciski maskenbal – private affares .

Comments are closed.