Што покажаа референдумските бројки на локално ниво

Владеачката коалиција се уште тврди дека над 600 илјади гласови За е убедлива победа на референдумот.

Во исто време според бројките референдумот покажа дека Заев го губи легитимитетот и откри колку гласови помалку би имала СДСМ на предвремени избори?!

“Еве неколку општини како пример за падот на поддршката за СДСМ, и покрај целата медиумска доминација, реклами, (зло) употреба на институции и принуда врз администрацијата.
Споредбата е гласови ЗА СДСМ на локалните избори 2017та, и гласовите ЗА референдумот пред некој ден”, пишува пратеникот Антонио Милошоски во својата анализа:

1. Виница, локални 2017: 5570 гласа за СДСМ; референдум 2018: 3629. Пад од 31%

2. Кратово локални 2017: 3384 ; референдум 2018: 2188 гласови ЗА. Пад на гласовите за -28%.

3. Пробиштип локални 2017: 5198 за СДСМ; референдум 2018: 3891 гласови. Покуси за -25% гласачи.

4. Велес, локални 15962 гласа за СДСМ; референдум 12430 (и тоа заедно со гласачи на ДУИ, Амди, Самка, Љубчо итн). Пад од -19, 8%

5. Св. Николе локалните 5415 гласа за СДСМ, а за референдумот 4433 гласови. Пад од -18.1%

Преку овие 5 општини може да се заклучи дека падот на СДСМ е започнат. Парламентарните избори ќе го потврдат овој тренд, најавува пратеникот.

SHARE

Comments are closed.