Швајцарците гласаа за построга контрола на оружјето

epa07580468 (FILE) - Guns are presented during the 45th International Arms Collector's Fair Lucerne, in Lucerne, Switzerland, 29 March 2019 (issued 18 May 2019). Swiss people on Sunday 19 May 2019, will vote on a bill to tighten gun laws to conform to European Union (EU) regulations. EPA-EFE/ALEXANDRA WEY

На референдумот денеска, Швајцарците ги одобрија антитерористички мерки од страна на Европската унија , што значи построги услови за поседување на оружје.

Според првичните резултати, Швајцарците го прифатија новиот закон со 67 отсто од гласовите.

Се проценува дека околу 2,3 милиони граѓани во Швајцарија поседуваат оружје, што е околу 27 проценти од населението во земјата.

Швајцаријаима една од  највисоките стапки на поседување на оружје во Западна Европа, според Универзитетскиот институт за меѓународни и развојни студии во Женева.

SHARE