Силјановска: Името е дел од правото на самоопределување

Професорката Гордана Силјановска Давкова, која е еден од кандидатите на ВМРО ДПМНЕ за иден шеф на државата, вели дека и името е неразделен дел од правото на самоопределување, заедно со знамето, со химната, Уставот.

Право на секој народ е да си го одреди името, политичкиот систем, симболите, химната, бидејќи тоа е нешто што е врзано за ова право, вели професорката и додава:.

„Како што гледате, сегашните власти се откажаа и од него.

Но, за да се покренат постапки, за да се направи околу претседателот еден тим на експерти кои ја знаат оваа материја, потребно е и влада да има од поинаков тип. И оваа влада треба да си замине, затоа што меѓународните односи се поделена надлежност меѓу шефот на државата и меѓу Владата, односно Министерството за надворешни работи“ вели  Силјановска.

SHARE

31 Коментари

 1. Гускава не знае што зборува. Оваа влада требало да си замине „ затоа што меѓународните односи се поделена надлежност меѓу шефот на државата и владата, односно министерството за надворешни работи“!? Каква глупава гуска! Во кажаново нема никаква логика. Како може да биде разлог оваа влада да си замине, ЗАТОА ШТО меѓународните односи биле поделена надлежност меѓу шефот на државата и владата, односно МНР? Ако шефот на државата не си ги исполнува своите должности (е против договорот и не сака да го потпише), ВЛАДАТ ЛИ ТРЕБА ДА СИ ЗАМИНЕ? ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ нема никаква врска со името, знамето, химната. Правото на самоопределување е запишано во чл. 1 од „Меѓународниот пакт за граѓанските и политичките права на човекот и граѓанинот“ и гласи: „ Сите народи имаат право на самоопределување. Врз основа на ова право тие слободно го одредуваат својот политички статус и слободно го обезбедуваат својот економски, социјален и културен развиток“. Никаде не пишува дека името, знамето, химната се дел од ова право, но може да се каже дека и тие припаѓаат на правото на самоопределување иако не се спомнати. Затоа во резолуцијата 817 на Советот за безбедност и одлуката на Генералното собрание на ОН, не се бара МЕНУВАЊЕ НА ИМЕТО, туку наоѓање на решение ЗА РАЗЛИКАТА ОКОЛУ ИМЕТО. Тоа што страните се договориле решението да е географска додавка на името, НЕ ГО НАРУШУВА ПРАВОТО државите да си бираат име. Еве избравме име – Република Северна Македонија. Некому не му се беднисува? Нека ја казни владата на следните избори. Нека не гласа за оваа влада. Ќе видиме колку ги има. Дали повеќето ја подржуваат владата или се против. Владата нема „да си замине“ затоа што оваа гуска мисли така.

 2. Еден, пак лижеш кај што си с****. Толку ли ти се сослади, или се навикнуваш, сакал, нејќел.Народот се определи на 30 септември, ама вие, ниту слушате, ниту гледате, вие силувате. Вие го силувавте правото на самоопределување( сети се на пресот после референдумот, како изгледаа вашите министри позеленети, па мораа гласно да се опоменуваат дека им фалат насмевки). Нема веќе насмевки кај народот, оти е силувана вољата на народот, силувана е демократијата, силувано е правото.Бараш народот да каже, тој ви кажа, ама вие не го послушавте оти така ви се сакаше и можеше. Народот пак ќе ви каже, и пак, и пак, се до оној момент кога нема веќе да може да го издржи силувањето( оти Македонецот кубурот го носи за недајБоже).

  • Абе Гого, што се правиш блесав. На 30 септември имаше КОНСУЛТАТИВЕН референдум. На тој референдум НЕ МОРАШЕ да излезат сите. Не мораше да има ни цензус. На тој референдум можеше да излезе СЕКОЈ ШТО САКАШЕ ДА КАЖЕ дали е за или против. Тие што САКАА ДА КАЖАТ излегоја. Излегоја околу 660 000, а од нив ЗА беа 610 000. Завршена приказна. На тој референдум, КОНСУЛТАТИВЕН референдум, НЕ ТРЕБАШЕ да има цензус, затоа што не беше ОДЛУЧУВАЧКИ, туку беше консултативен. КОНСУЛТАТИВЕН значи дека резултатите од референдумот НЕ ОБВРЗУВААТ! Не ја обврзуваа владата! Да беше ОДЛУЧУВАЧКИ ќе мораше власта да постапи по тоа што ќе беше одлучено на референдумот, а за влата ДА МОРАШЕ да постапи по тоа што беше одлучено на референдумот, ќе мораше да СЕ ИСПОЛНИ ЦЕНЗУСОТ! Прочитај го ЗАКОНОТ ЗА РЕФЕРЕНДУМ! Таму пишува какви референдуми постојат и кои се обврските од резултатите на референдумите, во зависност од тоа каков референдум се одржува. Народот ако е незадоволен ЌЕ ИЗЛЕЗЕШЕ ДА ПРОТЕСТИРА. Онаа шака јада пред Собрание не го претставува народот. И ако народот е незадоволен, НАЈДОБРО ќе се види кога ќе има избори. Секој што е незадоволен ќе гласа против владата, а кој ја подржува ќе гаса за владата. Ќе се избројат гласовите и ќе се види дали мнозинството од гласачите е против или ја подджува владата. Што не ти е јасно?

 3. Еден, не си толку глупав колку што се правиш!!! СИЛУВАТЕ демократија. Излези малку меѓу народот, душата го боли, и тебе те боли, ама мораш да глумиш, за да си ја лечиш . Таквата болка не се лечи со трамадол, или како што вели Борјан со навика, поради таква болка Македонецот се бори со векови. И те молам, немој да ме упатуваш да читам закони, ги знам напамет, сум ги студирал, а не читал.

  • Убаво што ги ги студирал законите. Зошто тогаш кажуваш дека тие што не излегле на референдумот биле против и дека владата не го почитувала тоа? Што требаше да направи владата затоа што излегле 660 000, а не 900 000 на КОНСУЛТАТИВЕН референдум? Ако излезеа 900 000 ќе беше доволно 450 000 плус 1 да бидат доволни да се каже дека е изразена вољата ЗА? А вака, не е доволно што 610 000 гласаа ЗА? Што се однесува до некакво „силување“ на демократијата. Каде го гледаш тоа „силување“? Ти напишав. На идните избори ќе се изјаснат граѓаните што се ЗА и што се против власта. Па кој ќе има мнозинство во Собранието, ќе формира влада. Тоа ли е силување на демократијата? Од каде ТИ ЗНАЕШ дека душата го болела народот? Јас мислам дека народот е задоволен. Ако го болеше душата немаше само двајца без тројца да излегуваат пред Собрание, а и нив одавно ги нема. Ќе има народот прилика да го каже своето НА ИЗБОРИ. Никој од страна нема право во името на народот, да кажува дали го боли или не го боли народот. Ни ти, ни јас, нити било кој поединец. Народот сам ќе си каже на избори.

  • Кој го вели тоа? Игор Јанев? Кој фактор е Игор Јанев да кажува дали резолуцијата 817 е легална или не е легална? Што треба да се очекува сега ако Игор Јанев рекол дека резолуцијата 817 е нелегална? Советот за безбедност да ја поништи резолуцијата, а Генералното собрание на ОН да ја поништи својата одлука? Од кога Советот за безбедност и Генералното собрание на ОН се должни да постапат по тоа што Игор Јанев рекол?

   • Ти викаш „РАЗЛИКАТА ОКОЛУ ИМЕТО”, а РАЗЛИКАТА или спорот за овој предмет НЕ МОЖЕ ДА ПОСТОИ според меѓународното право. Земи прочитај нешто! СПОРОВИТЕ ОКОЛУ ИМИЊА НЕ ПОСТОЈАТ во М. право!

 4. Еден, моите коментари не се со цел со тебе да се надмудрувам, туку со цел Македонецот да ги воочи таквите ботови како тебе. Сега, околу бројките. Се пребројавте 600 илјади, од нив 250 000 шиптари, не го сметам полнењето. Ќе речеш, а тие не се граѓани на Северџанија? Не, тие се граѓани на илирида!!! Во тој контекст ќе ти кажам дека таткото на професорката Силјановска, три пати учествувал во борбите за ослободување на Кичево. Од кого го ослободувале, знаеш? Ќе ти одговорам и на тоа. Од шиптарите-твојот народ. Да, националиста сум. И да продолжам во подршката на професорката, една од најомилените професорки и воопшто професори меѓу студентите. Еден голем спин и лага се фришоповите. Тие во Македонија не постојат од пред 25 год.

  • Ѓи заборави околу 100.000 (сто илјади) власи, срби, вошњаци, роми и останати немакедонци.

  • ГОГО човеку! Што се случува со тебе? Така ли те научила професорката Силјановска? Самиот зборуваш за некакво „силување“ на демократијата? Што е демократија ГОГО? Како ти ќе спроведеш демократски избори? Ќе им забраниш на „шиптарите“ да гласаат? Нема да ги броиш нивните гласови? Тоа ли е демократија ГОГО? Велиш националист си бил. Тоа не е национализам, тоа е фашизам. Ако си студирал право, ке го разбереш и договорот со Грција. Ќе разбереш дека ние како Македонци ништо не сме изгубиле. Ни нашиот назив Македонци, ни нашиот македонски јазик, ни нашата историја, обичаи, култура. Единствена промена е географската додавка во името. Тоа ништо не менува освен што во името сега има географска одредница. Тоа не е разлог да кукаш и да плачеш. А на тој ИВАН погоре, кажи му дека НЕМАШЕ спор ЗА ИМЕТО, туку ЗА РАЗЛИКАТА ОКОЛУ ИМЕТО.

   • Дебилу неписмени, “РАЗЛИКАТА ОКОЛУ ИМЕТО” за која зборуваш не може да постои во меѓународното право! СПОРОВИТЕ ЗА ИМЕТО НЕ ПОСТОЈАТ!
    Само неуспешно шириш пропагандата на СДСМ.
    А што се однесува на професорот Игор Јанев тој е прифатен на 17 Википедии во светот, види: https://www.wikidata.org/wiki/Q1449737#sitelinks-wikipedia

    • И да додам професорката Гордана Сиљановска не е на ниту една Википедиа, дури ниту на Македонската Википедиа.

     • Ха,Ха, според тој критериум, Д-р Игор Јанев е побитен и од Христијан Мицкоски кој е на осум Википедии: https://www.wikidata.org/wiki/Q46675558#sitelinks-wikipedia
      Се сомневам дали Википедиа претставува „мерна единица”.
      Но ок, според мое мислење Јанев ќе беше посилен кандидат од Сиљановска. Барем, во однос на проблемот со името.

     • Иван, потруди се да разбереш. Не постоеше СПОР ЗА ИМЕТО Македонија, туку за РАЗЛИКАТА околу името Македонија, или со други зборови (за да можеш ТИ да разбереш), спорот беше за тоа ШТО СЕ ПОДРАЗБИРА под името МАКЕДОНИЈА. Или уште попрецизно и попросто (повторно за ТИ да можеш да разбереш), требаше, кога ќе се рече МАКЕДОНИЈА, да се направи дистинкција помеѓу државата Македонија и територијата Македонија, помеѓу оваа наша држава Македонија и државата античка Македонија, помеѓу жителите на денешната држава Македонија и жителите на античка Македонија, помеѓу идентитетот (јазикот, обичаите, историјата, културата) на жителите на денешна држава Македонија и идентитетот на античките Македонци. Тоа со договорот со Грција е постигнато. Нашата држава Македонија ќе има име Република Северна Македонија, ние ќе бидеме Македонци, нашиот јазик ќе биде македонски јазик, НО НЕМАМЕ НИКАКВА ВРСКА со античка Македонија, со античките Македонци, нивниот јазик, историја, обичаи, култура. Ние како Македонци сме потомци на јужните Словени, нашиот македонски јазик е дел од јазиците на јужните Словени, како и нашата МАКЕДОНСКА историја, обичаи, култура. Античка Македонија со сите свои обележја останува наследство на Грција. ДАЛИ ТИ Е ЈАСНО? Никој нас не ни` брани да бидеме Македонци. Но ние не сме потомци на античките Македонци.

 5. Еден, потруди се Ти да разбереш дека “РАЗЛИКАТА околу името” на ДРЖАВА не постои!!, ДРЖАВНОТО ИМЕ се или признава или НЕ СЕ ПРИЗНАВА! Како и кај ДРЖАВИТЕ, државата се или признава или се не признава! Со Грција ние не треба да имаме дипломатските односи!
  Тој спин “РАЗЛИКАТА околу името” ПРОДАВАЈ НА НЕКО ДРУГО МЕСТО!
  Она што Ти еден не разбираш или едноставно не си правник па не можеш да разбереш е ДЕКА ДРЖАВНОТО ИМЕ Е ПРАВНА КАТЕГОРИЈА и ИНХЕРЕНТНОТО ПРАВО во област на СТРОГА ВНАТРЕШНА ЈУРИСДИКЦИЈА!
  Повеќе нема да Ти објаснувам, се гледа дека ниту разбираш, НИТУ САКАШ ДА РАЗБЕРЕШ!
  Расправа со Тебе ЕДЕН е губење време.

 6. Како бе забеган еден не постои РАЗЛИКА ОКОЛУ ИМЕТО??? Знаеш ли ти да читаш? Ако знаеш прочитај ја резолуцијата 817 на Советот за безбедност. Во разгледувањето на нашето барање за прием во ОН, Советот за безбедност утврди дека СЕ ПОЈАВИЛА РАЗЛИКА ОКОЛУ ИМЕТО МАКЕДОНИЈА, за која ТРЕБА да се најде решение во преговори помеѓу нашата држава и Грција. Јас НЕ ПРОДАВАМ никаква „разлика околу името“. Разликата околу името ја утврди Советот за безбедност на ОН! Што тропаш глупости! Обединети нации НИ ЈА ПРИЗНАА ДРЖАВАТА но не ни` го признаа името, затоа не примија под име ФИРОМ. ЧИТАЈ МАЛКУ. НЕ ЗБОРУВАЈ НА ПАМЕТ.

  • Е будало ЕДНА тупава, рез. 817 е комплетно нелегална!
   ПОСТОЈАТ ДОПОЛНИТЕЛНИТЕ УСЛОВИ ПРИ ПРИЕМОТ ВО ООН!
   ОВА СЕ Е ОБЈАВЕНО ВО ВРВНИ СВЕТСКИ СПИСАНИЈА,
   А НЕ НА БЛОГОВИ КАДЕ ТИ ИДИОТУ КОМЕНТИРАШ!
   А за се друго обрати се на проф. Игор Јанев, или види AJIL , Vol. 93. no.1 1999.
   П.С. кога нема аргументи ЕДЕН од СДС постанува екстремна агресивен, ха,ха,ха.

 7. Аха. Е, тоа не го знаев. Не знаев дека резолуцијата 817 била КОМПЛЕТНО нелегална и тоа било објавено во ВРВНИ СВЕТСКИ СПИСАНИЈА. Е сега, ако е резолуцијата 817 КОМПЛЕТНО НЕЛЕГАЛНА, што стана понатаму? Укината е резолуцијата? Не важи повеќе? Пошто си ти така добро информиран и ги познаваш работите, каде да прочитаме дека резолуцијата 817 била комплетно нелегална и поради тоа е УКИНАТА? Е, тешка будала си.

  • Лицето “Еден” е платеник од СДСМ кој веќе година дена шири дефтизам и сака да даде легитимитет на глупоста наречена “Преспанска спогодба” и со тоа сака да креира општата рамнодушност и страв во општеството, те. психоза на БЕЗИЗЛЕЗНОСТ!
   Еден е пратен од СДСМ да врши индоктринација, да зборува за ТОА дека СБ на ООН донесе „ЛЕГАЛНА РЕЗОЛУЦИЈА“, дека НЕМАВМЕ ДРУГ ИЗБОР, и ДЕКА ОВА СЕ БИЛО ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ! Дека се ШТО Е НАПРАВЕНО е ЛЕГАЛНО! Одлуката на СБ не се доведува во прашање!
   Погрешна е ЕДНА ПРЕМИСА на СДСМ и нивните ментори од САД:
   Македонскиот народ НИКОГАШ НЕМА ДА ПРИФАТИ или да се НАВИКНЕ на НОВОТО ИМЕ!
   Претпоставката ДЕКА ние КЕ СЕ НАВИКНЕМЕ на новото „ИМЕ“ е НАЈГОЛЕМА ГРЕШКА НА ЗАПАДНИТЕ ПАЦЕРИ И ДИЛЕТАНТИ!
   Самиот Еден е исто така само-индоктриниран и претставува ТЕЖОК психијатријски болесник!
   Совет до ЕДЕН: Лекувај се!

  • „Што стана понатаму?”, е тоа вие од СДС ќе видите по преземање на власт од ВМРО-ДПМНЕ! Ќе видите ШТО ПОНАТАМУ! Но се знае, за почеток ПРВО ЌЕ ЈА РАСКИНЕМЕ капитулантската тнр. ПРЕСПАНСКАТА СПОГОДБА! Па потоа, Јанев…..

 8. Сиљановска би можела да биде добар претседател под услов да ја примени стратегијата на Игор Јанев во ООН! Само така јас би ја прифатил нејзината кандидатура.

  Што се однесува Експрес.мк уредниците треба да го блокираат лицето „Еден” кој овде шири само омраза и вреѓа. Со не реагирање на навредите, Вие од Експрес се соучесници на блатење коментатори и лица како што се Сиљановска, Каракамишева, Ванковска, …итн.

  • Ајде пушти го Еден, ние го знаеме, тој е тежок психопат кој во Заев гледа Бог, а всушност срамота е за Експрес, што таков лудак не е блокиран досега! За Еден треба да се грижи администратор, а не ние да се заебаваме со лудакот.

 9. Во википедија секој може да напише се и сешто, не ги земајте информациите од википедија за веродостојни. Секоја чест за Игор Јанев, и сигурен сум дека ќе сорабатува со професорката Сиљаноска.

  • Да но Игор Јанев е и на Кинеската и Јапонската Википедија и не е многу веројатно дека таму сам си ја напишал Биографијата! Руската Википедија опширно ја објави теоријата за дополнителните услови на Јанев, а самиот Јанев не познава Руски, Белоруски, Украински….Шведски….итн..

Comments are closed.