„Можат тие да пишуваат на сите згради, може премиерот да ги исправа сите министри укажувајќи на ‘Северна’, меѓутоа тоа име нема корен, вештачко е, натурено е, никој во историјата не се борел за ‘Северна’“, рече вчера на средбата со жители на Ново Село кандидатката за претседател на државата, професорката  Гордана Силјановска-Давкова.

Доказ за тоа се химната, народните песни, ора, рече таа.

Според мислењето на Силјановска, на сите средби со претставници на меѓународната заедница треба да се укажува дека „спроведувањето на Преспански договор допрва ќе го комплицира нашиот живот и дека тоа ќе доведе до парализа, до нефункционирање на државата и оти не е решение на односите меѓу двете држави, туку допрва ќе носи нови и нови проблеми“.

SHARE

18 Коментари

 1. Гуска. Географската додавка Северна на името Македонија, ќе го комплицирала нашиот живот, тоа ќе доведело до парализа и нефункционалност на државата. Гуска. Од опашката ли куца магарето? А тоа што никој не се борел за Северна, нормално дека не се борел затоа што Македонија тогаш не се нарекувала Северна! Како некој можел да бори за Северна Македонија, кога не постоело такво нешто како Северна Македонија. За Северна Македонија треба да се бориме сега ние, затоа што нашата држава сега се нарекува Северна Македонија.

 2. И уште нешто. Ако Преспанскиот договор не е решение за односите на двете држави, нека каже оваа гуска ШТО Е ТОА што ќе биде решение ако Преспанскиот договор не е решение.

 3. NITU EDEN NAROD NE MORA DA DOKAZHUVA SVOETO POSTOENJE ILI PRAVO NA SVOETO SAMOOPREDELUVANJE ILI SAMOODREDUVANJE,
  SEKOJ NAROD IMA POLNA PRAVNA SLOBODA PRI IZBOROT NA SVOETO IME,
  OD DRGA STRANA, DRZHAVITE NEMAAT EKSKLUZIVNI PRAVA NA IMINJA!!!!
  IDENTITETOT NE E PREDMET NA DOKAZHUVANJE!
  Istorijata ne vlijae vrz pravoto na saoopredeluvanje!

  • NIE DENES so Prespanskiot imame OKTROIRANO drzhavno Ime i OKTROIRAN USTAV, A OKTRIRAN IDENTITET mozhe da opastane SAMO VO POLICISKA DRZHAVA! SAMO PREKU POLCISKO I TIRANSKOTO GUSHENJE naa SLOBODI mozhe da se instalira NAMETNATIOT IDENTITET!
   IMAME POLCISKA DRZHAVA!

   • Правна свобода има само тогава,когато
    всичко се гради върху доказателства и
    историческа истина, останалото е
    коминтерновски комунизъм.Ако имаше международно признати
    доказателства в полза на РСМ,
    нямаше да има нужда от Преспански договор.

    • Поим немаш од меѓународното право. Историјата не влијае врз правото на самоопределување, но ти и така не разбираш ништо од право и немаш капацитет да разбереш. ИСТОРИЈСКО или политичко историјско право НЕ ПОСТОИ!
     БУГАРСКАТА СПОГОДБА ОД 2017. КЕ БИДЕ РАСКИНАТА!
     ТИРАНСКИОТ ЗАКОН КЕ БИДЕ ПОНИШТЕН!
     Преспанската СПОГОДБА КЕ БИДЕ ПОНИШТЕНА!

     • Што му објаснуваш! Тој е бугарин и да му објасниш нема да сфати. Делот од мозокот за размислување и за логика му е неутрализиран.

    • ЃУБРЕ БУГАРСКО, НЕ СЕ МЕШАЈ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА!
     И ЗБОРУВАЈ МАКЕДОНСКИ , НИКОЈ НЕ ТЕ РАЗБИРА!

     • Еј, другар, немам ли право да бидам македонски бугарин?Само Македонци
      е таму во Македонија?Никој не
      оспорува твое право да се нарекуваш како сакаш, но дозволи истото право за мене!
      Ова е случај насекаде во Европа!
      Има и луѓе со бугарски пасоши меѓу пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ – прво оспорувай нивното право на идентитет!
      http://m.focus-news.net/?action=news&id=2631251

 4. СТЕВО=NATO=ГОЛЕМА АЛБАНИЈА! БИДИ ГОВЕДО ПА ГЛАСАЈ ЗА СТЕВО или ГОЛЕМА АЛБАНИЈА!
  ГОЛЕМА АЛБАНИЈА = БРИШЕЊЕ НА МАКЕДОНИЈА!
  Г Л А С АЈ за Стево ако си БУДАЛА!

  • Така е! Да живее Игор Јанев! Не гласај за Стево, гласај за Игор!

   • БУГАРСКАТА СПОГОДБА КЕ БИДЕ РАСКИНАТА!
    ТИРАНСКИОТ ЗАКОН КЕ БИДЕ ПОНИШТЕН!
    Тнр. ПРЕСПАНСКАТА СПОГОДБА КЕ БИДЕ ПОНИШТЕНА!

    СО ПРОЦЕСОТ НА РАСПРОДАЖБАТА НА ИДЕНТИТЕТОТ СЕ ВРШИ:
    ДРЖАВАНАТА ПРОСТИТУЦИЈА СО НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ!

    ДРЖАВА СЕ ПРОСТИТУИРА!

    ЗАЕВ ИЗЛОЖИ ДРЖАВА НА МЕЃУНАРОДНОТО ПРОСТИТУИРАЊЕ!
    Ти „Еден” си Проститутка!

    Заев ке одговара како МАКРО!

Comments are closed.