Силјановска: Постои некој ред како се прави влада

Професорката Гордана Силјановска Давкова, носител на листа на листа на ВМРО-ДПМНЕ во Првата ИЕ, уште еднаш потсетува на кој начин се доаѓа до иден премиер:

„Постои некој ред во формирањето влада и добивањето мандат за премиер. Граѓаните гласаат за програма и со тоа на некој начин одредуваат кој ќе биде идниот премиер. На парламентарните избори не се бира премиер, туку мнозинство во Парламентот, и тој што ќе го добие мнозинството ќе го добие мандатот за мандатар на новата влада“ вели Силјановска во видео што го сподели на социјалните мрежи.

Не може една партија која освоила мнозинство со својата изборна програма, да му го препушти мандатот на , на пример, на Насер Зибери, вели Силјановска…

.

Постои некој ред во формирањето влада и добивањето мандат за премиер. Граѓаните гласаат за програма и со тоа на некој начин одредуваат кој ќе биде идниот премиер. На парламентарните избори не се бира премиер, туку мнозинство во Парламентот, и тој што ќе го добие мнозинството ќе го добие мандатот за мандатар на новата влада.#ИсправиСеМакедонијо#Заокружи14 #ОдбериОбнова

Posted by Проф.д-р Гордана Силјановска Давкова on Tuesday, July 7, 2020
SHARE