СИРИЗА заостанува 14,5% зад Неа демократија

Цели  14,5 проценти е разликата помеѓу опозициската конзервативна Неа демократија (НД)и владејачката СИРИЗА на премиерот Алексис Ципрас, покажува јавното мислење во Грција.

Поддршка за НД изнесува 39 проценти во однос на 24,5 % кои се за  од СИРИЗА.

На трето место е Движењето за промени со 8,5%, следува националистичката „ Златна зора“ со 7,5%, и комунистичката ККЕ партија.

Спроред смоменталниот рејтинг, прагот од потребните 5 отсто поддршка на следните избори не би го поминале партиите „Независни Грци“, „Потами“ Централната унија.

а 14,5%, разликата помеѓу НД и СИРИЗА беше предизвикана од политичкиот барометар на јавното прашање, при што главната опозициска партија “флертува” со самодоверба

На 14,5%, разликата помеѓу НД и СИРИЗА беше предизвикана од политичкиот барометар на јавното прашање, при што главната опозициска партија “флертуваше” со самодоверба.

Според јавното прашање, НД изнесува 39% во однос на 24,5% од СИРИЗА, додека третото е Движењето за промени со 8,5%. Проследено со Златна зора со 7,5%, КЕК со 6,5%, Грчко порамнување на 3%, Централна унија со 1,5%, Река и АНЕЛ со 1%.

SHARE

Оставете коментар