Скопје, град со повеќе од половина милион жители, беше ставен на листата на Светската здравствена организација (СЗО) меѓу градовите во Европа со најголема концентрација на штетни ПМ2.5 во воздухот, покажуваат податоците на Програмата на Обединетите нации за животна средина UNEP.

Во однос на средните концентрации на ПМ10 и ПМ2.5, базата на податоци за загадување на амбиентниот воздух на СЗО за 2018 година го рангира Скопје како најзагадениот главен град во Европа.

Организацијата проценува дека 2.574 луѓе предвреме умираат во земјата поради загадување на воздухот.

Не е шега: Скопје сe кандидира за „Европска зелена престолнина“

 

 

SHARE