Покрај актуелната прва дама на САД, Меланија Трамп, уште една  Американска со словенечко потекло е заинтересирана да влезе во Белата Куќа – но како претседател на САД.

Ејми Клобучар, чии  баба и дедо биле имигранти од Словенија – исто како и првата дама Меланија Трамп –во неделата својата кандидатура за претседател изборите  што треба да се одржат 2020 година.

Таа е една од многуте кандидати жени кои најавија кандидатура како што се Камала Харис, Кори Букер и Елизабет Ворен.

58-годишната „сенаторка од соседството“, како што ја нарекува Вокс, со  нејзиниот 12 годишен стаж во Сенатот се стекнала со  репутација на  интелигентна, вредна  и прагматична политичарка.

Кога објави својата кандидатура,  новинарите  ја прашале дали е доволно жилава за да се соочи со Доналд Трамп, Клобучар, инаку позната симбол на љубезноста, одговорила:  

„Би сакала да го видам (Трамп) да стои тука на снег еден час и да држи говор“.

SHARE