Заедничката бугарско-македонска комисија за историските и образовните прашања постигнала согласност да предлжи на владите заедничко славење на Светите Браќа Кирил и Методj, како и заедно да се чевствува  Григор Прличев.

Веста доаѓа по дводневната втора средба на комисијата во Националниот историски музеј во Бугарија, пренесе Бугарската национална телевизија (БНТ).

Комисијата сé уште не постигнала договор за цар Самуил.

„Направивме сериозни напори да ги доближиме позициите околу интерпретацијата на средновековната историја и специјално за личноста на цар Самоил“, изјави претседателот на бугарскиот дел од Комисијата, Ангел Димитров.

Согласноста за интерпретацијата на заедничкото минато на Бугарија и Македонија е поврзано со формулациите, а не со историската содржина.

„Разговорите беа сериозни, долготрајни, професионално конкретни, но сепак тешко доаѓаме до заеднички став“ вели Димитров.

Меѓу темите кои остануваат за следниот состанок на Комисијата закажан во декември во Македонија, е прославата на цар Самуил.

Професор Драги Ѓоргиев, претседател на македонскиот дел од комисијата изјави: Не се откажуваме од верувањето дека и во двете земји цар Самуил треба да се слави. И веќе постои таква практика. Постојат некои двосмислености кои треба да се разгледаат…“

По вчерашната средба експертите од двете земји се подготвени и со своите предлози за учебниците по историја, кои го опфаќаат периодот од праисторијата до крајот на средниот век.

Во ноември ќе се знае чиј цар бил Самоил!

 

SHARE