Столе Попов со обраќање за паметење на „Браќа Манаки“ – за идентитетот, јазикот, негациите (ВИДЕО)

Режисерот Столе Попов остави печат врз 41. Меѓународен фестивал на филмската камера „Браќа Манаки“ во Битола не само како добитник на наградата „Голема ѕвезда на македонскиот филм 2020“, туку и со моќните пораки при обраќањето по примањето на признанието.

Човекот што ги режираше култните македонски играни филмови „Црвениот коњ“, „Среќна нова ’49“, „Тетовирање“, потоа „Џипси меџик“, „До балчак“ и неколку документарци, го искористи свечениот миг да упати силни пораки до политичарите за идентитетот, јазикот, културата, духовноста, за негациите и „бришењата на придавките“…

Слушнете внимателно,Столе Попов до Балчак… Нема аплауз, има морници!

Posted by Igor Durlovski on Saturday, September 19, 2020
SHARE