Столтенберг до Заев: Ви даваме покана, ако сте брзи ќе ви дадеме уште една (ФОТО)

НАТО на Македонија и упатува покана да влезе во алијансата но за да добие покана навистина да влезе во алијансата ќе мора да биде брза во целосно спроведување на договорот со Грција.

Ова го пишува во писмото што ќе биде упатено од генералниот секретар Столтенберг до македонскиот премиер Заев каде се наведува дека одлуката Македонија да добие покана е донесена во контекст на историскиот договор со Грција.

Практично НАТО информира дека на Самитот е одлучено да се даде покана да се отпочне со пристапни разговори за членство во НАТО која ќе се активира само ако се имплементира договорот!

Столтенберг во писмото пишува дека тој знае дека договорот е тежок но дека е во најдобар интерес на двете земји и регионот.

Според генералниот секретар договорот го отворил патот за реализација на планот на земјата да стане дел од евроатланските структури.

Столтенберг во дописот до Заев изразува надеж дека договорот ќе биде брзо и целосно исполнет по што земјата ќе може да биде поканета пристапи кон Вашингтонскиот договор во најбрз можен момент.

SHARE

Comments are closed.