Светска банка заговара да се оди подоцна во пензија

Светска Банка и понатаму „притиска“ со тезата дека е потребно зголемување на возраста за пензионирање во Македонија.

И покрај значителните реформи кои беа преземени пред една деценија, предвремените пензионирања и стареeњето на населението, трошењето на средства за пензии е за 10 проценти поголемо од БДП.

Од светска банка предупредуваат дека  тазе усвоените пензиски реформи само на краток рок можат да го стабилизираат системот.

Намалувањето на стапките на придонеси ,зголемувањето на пензиите, и воведувањето на укинување на придонесите со цел промовирање на вработување, доведоа до зголемување на расходите за пензии и до растечки дефицит, се наведува во извештајот на Светска банка.

SHARE

2 Коментари

  1. Имам подобар предлог!
    Едноставно да се укинат пензиите, некое време ќе има негодувања ама и на тоа ќе си се навикнеме, што велите добар предлог, а???
    Инаку ова постојано се прави на развиениот запад (само не очекувајте медиумите да трошат време на такви глупости и да објавуваат, а штом нешто не е објавено тогаш сигурно не се ни случило!), постојано има вест некој фонд рикнал, друг цркнал, трет ограбен, четврт имало пожар па нема евиденција и се е потаман, ама затоа сите таму имаат три пати на ден демократија и се радосни и весели!

Comments are closed.