Тачи ќе поднесe оставка ако не помине договорот со Белград


Косовскиот претседател Хашим Тачи најави оставка или ќе распише референдум ако Собранието не го одобри договорот со Белград.
Според овој договор, на Косово би се риклучиле  три општини во централна Србија – Бујановац, Прешево и Медвеѓа.
И агенциајата IBNA пренесе дека договорза размена на територии постои и дека ќе биде постигнат до крајот на мај.
Тачи, наводно за приштински  Report TV изјави дека ќе поднесе оставка ако договорот со Белград кој предвидува спојување на овие три општини со Косово, не бидеприфатеново парламентот.

„…можеме да постигнеме договор и потоа да го донесеме пред Собранието на Косово, кое може да го одобри или не“, рече Тачи и додаде дека ќе поднесе оставка или ќе распише референдум во тој случај.

Тој потврди дека Приштина не може, поради “непријателство” со Белград да го загрози стратешкиот сојуз со САД, и рече дека данокот на стоки од централна Србија треба да се укине.

SHARE

Оставете коментар