Тазе Ретро: Дарко Митревски – Само идентитетот ќе ви го нема

Кога панаѓурот ќе помине, и кога наредното утро ќе се погледнете во огледало – сите работи што ве прават незадоволни од самите себеси и понатаму ќе бидат видливи: и изгледот, и навиките, и карактерот… Само идентитетот ќе ви го нема, пишува режисерот на Трето Полувреме и Балкан Кан Дарко Митревски во својата колумна напишана неколку дена пред потпишувањето на Преспанскиот договор во јуни оваа година за порталот мкд.мк

“Имено, името означува идентитет.

Ако не ми верувате, ѕирнете си ја личната карта: таму има фотографија со вашиот лик, а до неа стои име и презиме со кое тој лик се именува.

Сменете го тоа име, и одеднаш сите ваши документи стануваат неважечки: самата лична карта, вашиот пасош, вашата возачка дозвола, вашиот извод од книгата на родените, венчаница, имот запишан во катастар, членска карта од партија или библиотека… Сè што дотогаш се однесувало на вас ќе мора да се ревидира, вклучително и називот на вашиот фејсбук-профил.

Чудна сила имаат имињата. Дури и предметите се безлични сè додека не ги именуваме, а камоли пак луѓето и народите. Античките комедиографи оделе дотаму што дури тврделе дека „nomen est omen”, односно дека името е знак не само за тоа кои сме, туку и какви сме….”, порача Митревски пред 4 месеци а неговите зборови важат и денеска.

Целата колумна што треба да ја прочита секој па дури и тие што веќе еднаш ја прочитале, на овој линк

SHARE

Comments are closed.