Фејсбук статус на новинарот Бранко Тричковски во пресрет на „Илинден“:

„Пред да се крене востанието, Крушево бил слободен град, откупен од Портата со 400.000 пјастери, град со над 3.000 куки, околу 15 до 18 илјади жители, со 13 цркви и над 32 ана.
Пишува Зоран Кардула.
А потоа, сакам да ја продолжам мислата јас, пред да почнат да излегуваат од гробовите во македонската химна, дошле славните јунаци со црешовото топче и му ебале мјаката и на градот и на наслението. Како и на толку многу други населени места. Аскерот бил технички извршител на зулумите, вистински инспиратор биле комитите и вмровските чети.
Крушевската република е глупантропска ѓурултија против народот, не симбол на слободата, туку симбол на краткотрајноста и крвта и страдалништвата во кои умира македонската реализација. 
Не го заборавајте тоа утре кога ќе го парадирате Илинден и не заборавајте дека истата трагедија веќе ја почувстввувавме и во овој век, не дозволувајте тоа никогаш повеќе да се повтори, од три пати, не вмро и јас би можел да смачкам феномен каков што се македонската држава и нација, ценете го повеќе, многу повеќе, тоа што го имате, не плукајте на се и сешто и не го довикувајте злото!“

SHARE