Турција ја престигна Кина во економскиот раст

Турската економија забележа поголем економски пораст од Кина и од Индија во текот на минатата, соопштии „Bloomberg“.

Во 2017 година бруто домашниот производ на земјата пораснал на 7,4 отсто и покрај проекциите за пораст од 6,7 проценти.

За споредба, Кина и Индија, кои се сметаат за најбрзорастечки економии в светот, забележале 6,9 односно 7,1 проценти пораст на БДП.

Турција покажува стабилен економски пораст и покрај кризата во летото 2016 година кога имало обид за државен удар и свргнувањена претседателот Ердоган.

SHARE