Вечерва во Будимпешта се одржаа нови протести против контроверзниот таканаречен „робовладетелски закон„ на премиерот Виктор Орбан.

Законот ќе им овозможи на работодавците да бараат од вработените да работат и до 400 дополнителни часови годишно, во споредба со сегашниот лимит од 250.

„Ироничеиотн мировен марш“ започна во во 18 часот, како цинично шоу на „благодарност“ за она што го прави унгарската влада за работниците., пишва „Еуроњуз“.

Демонстрантите најавија дека ќе ги продолжат протестите во јануари.

SHARE